Bundesliga

Bayern siker a BVB ellen

A Bundesliga 10. fordulójának rangadóján megérdemelt bajor siker született.

arjeeen

Egy nagyon magas színvonalú találkozón a Bayern München óriási akarattal játszva győzte le legnagyobb hazai riválisát, a pocsék formában lévő, de veszélyesen játszó Borussia Dortmundot 2-1-re. Marco Reus pályafutása második fejesgóljával a vendégek szereztek vezetést, a Bayern a második félidőben Lewandowski és Robben találatával fordított.

Pep Guardiola a Hamburg elleni 3-1-es kupagyőzelmet követően három pozícióban változtatta meg kezdőcsapatát. Arjen Robben kezdőként játszotta végig a mérkőzést, csakúgy mint a szerdán eltiltás miatt pihenő Mehdi Benatia. A góllövőlista éllovasa, az ex-dortmundi Mario Götze is megkapta a lehetőséget. Ezúttal nem kezdett Dante, Rafinha és a még nem teljesen száz százalékos Ribéry sem.

Mérkőzés:

Óriási lendülettel kezdték a mérkőzést a csapatok, mindösszesen öt perc kellett az első komolyabb helyzet kialakulásához: Arjen Robben 14 méterről leadott lövését Weidenfeller bravúrosan paskolta a felsőlécre. Nem sokat kellett várni a válaszra, a 9. percben az örmény Mkhtaryan zavartalanul lőhetett a 16-oson kívülről, végül ő is csak az aluminiumot találta el. A 13. minutumban Boateng büntetőterületre belöbbölt labdáját Müller irányította kapásból Weidenfeller kapuja mellé. A 16. percben Götze, a 23. percben Robben próbálkozott, a Dortmund kapusának eszén egyelőre nem lehetett túljárni. A 31. percben megszületett a mérkőzés első találata: Egy vendég kontrát követően Aubemeyang húzott el a jobbszélen, majd beadását Reus váltotta gólra egy fejesmozdulatot követően. Boateng feje fölött elszállt a labda, Benatia pedig nem tudta tartani a lépést a dortmundi szélsővel. 0-1! Ezzel 688 percnél ért véget Manuel Neuer góltalansági szériája a Bundesligában. Ennyi elég volt a Bayernnek, hogy komolyra fordítsa a szándékait, a bajorok folyamatos veszély alatt tartották a vendégek kapuját: A 35. percben Müller fejesét védte Weidenfeller, a kipattanót Bernat tüzelte mellé. Pár perccel később Robben gyönyörű kiugratását Müller válthatta volna gólra, lövése azonban ismét a sárga-feketék világbajnok hálóőrében akadt el. Félidő.

A második játékrészben feljebb kapcsolt a Bayern München, öt percen belül két kisebb és egy óriási helyzetet is sikerült kidolgozniuk: Alonso és Robben lövése nem okozott problémát a BVB utolsó emberének, de Lewandowski közeli kísérleténél bár hatalmas mázlival, de óriásit védett Weidenfeller. A Dortmund továbbra is vezetett, de a Bayern folyamatosan támadott, szinte csak idő kérdése volt az egyenlítés. A vendégek a második félidőben egy Kagawa próbálkozáson kívül szinte alig veszélyeztették Neuer kapuját. A 64. percben egy újabb hatalmas helyzet maradt kihasználatlanul: A Bayern egyik szögletét követően Benatia egalizálhatott volna, ha körülbelül három méterről sikerül a hálóba fejelnie a labdát. A mérkőzés egyik fordulópontja a 70. percben jött el: Franck Ribéry Mario Götzét váltotta. Két perccel a francia beállását követően megjött a várva várt egyenlítés: Franck labdája Suboticról a lengyel Lewandowski elé csorgott, aki nem sokat teketóriázva bombázott 20 méterről Weidenfeller kapujának baloldalába. 1-1! A teljesen beszoruló BVB ellen a kiválóan kombináló Bayernnek ez csak egy részsiker volt, így bár megfontoltabban, de tovább rohamozva Weidenfeller kapuját megszületett a győztes találat is. A szintén csereként beálló Neven Subotic csak szabálytalanság árán állította meg Ribéryt a BVB büntetőterületén belül, Manuel Gräfe a 11-es pontra mutatott. A Bayern általános végrehajtója Thomas Müller pár perccel az eset előtt került lecserélésre, így Arjen Robbent érhette a megtiszteltetés, hogy (három) pontot tehetett mai teljesítményére. A holland a 85. pecben értékesítette magabiztosan a büntetőt. A Bayern megérdemelten győzött, így továbbra is négy ponttal vezeti a ligát a második Wolfsburg előtt, míg a 16. BVB-vel szemben már 17 pont az előnye.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Természetesen nagyon elégedettek vagyunk. A legutóbbi négy évben nem tudtunk nyerni ez ellen a lenyűgöző csapat ellen.  Az első félidőben csak a BVB nézői voltunk, úgy játszottunk mint a szurkolók. Talán a világ legjobban kontrázó csapata ellen játszottunk. Ez ellen agresszívitással kellett játszanunk. A második félidőben azok voltunk, akik vagyunk – a saját játékstílusunkban játszottunk. Nagy gratuláció a csapatomnak. Franck Ribéry Hamburgban 90 percig játszott és ma is nagyon jó volt a beállása utáni 20 percben. Amikor a szurkolók skandálták a nevét, be kellett hoznom őt. Nagy tisztelet a szurkolóink számára – ha valamit akarnak, meg kell tennem.

Robert Lewandowski: Nem volt egy egyszerű mérkőzés, számomra sem. A három pont a fontos. Az első félidőben nem játszottunk olyan jól. A második félidőben mindent úgy tettünk, ahogy azt elterveztük.

Jerome Boateng: Összességében jól játszottunk, de a helyzeteinket nem használtuk ki. Több gólt kellett volna szereznünk. A félidőben megbeszéltük, hogy magasabban akarunk játszani, mint az első játékrészben. A Dortmund egy erős ellenfél. Összességében nagyon elégedettnek kell lennünk a csapat teljesítményével, legfőképp a második félidőben mutatottal.

Jürgen Klopp: Szoros volt. Volt egy jó első félidőnk és egy kevésbé jó második, amelyben már nem tudtunk ellenállni a nyomásnak. Az első félidő alapján megérdemeltünk volna valamit, a második alapján nem. Sokat fektettünk a mérkőzésbe, de semmit nem kaptunk. Gratulálok a megérdemelt győzelemhez.

Henrikh Mkhitaryan: A Bayernnek sok lehetősége volt. A másofik félidőben túl mélyen védekeztünk. Ez volt a vereség oka.

A mérkőzés embere:

Arjen Robben. Győzelmet érő büntetőt értékesített, hét kapuralövést eresztett meg, öt alkalommal kapuralövést megelőző passzt adott és a leggyorsabban közlekedő játékos volt a pályán 34,6 km/h-val.

A Bild osztályzatai:

Neuer 2, Alaba 3, Boateng 2, Benatia 3, Bernat 3, Alonso 5, Lahm 4, Götze 3, Müller 2, Robben 1, Lewandowski 2

Érdekességek, statisztikák:

  • Arjen Robben a legutóbbi 7 mérkőzésén 7 gólt szerzett a BVB ellen.
  • A Dortmund sorozatban ötödik alkalommal veszített mérkőzést a bajnokságban – ez legutóbb 2000-ben fordult elő.
  • Manuel Neuer 688 percig nem kapott gólt a Bundesligában. Ez az ötödik leghosszabb széria a liga történelme során.
  • A Bayern 10 fordulót követően 17 ponttal vezet a BVB előtt. A tavalyi szezon végén 19 pont volt a két klub közötti különbség.
  • A Dortmund az eddig megszerzett 7 pontjával a leggyengébb rajtját produkálta.
  • A BVB már most annyi vereséget szenvedett, mint a tavalyi bajnokságban összesen.
  • Robert Lewandowski az egyedüli Bundesliga profi, aki minden jelenlegi elsőosztályú csapat ellen legalább egyszer betalált.
  • Roman Weidenfeller 12 lövést hárított – ez új szezonrekord és új egyéni rekord.
  • Marco Reus legutóbb 2010 áprilisában szerzett fejesgólt. A mai volt a második fejestalálata.
  • A Bayern ebben a szezonban először kapott gólt az első félidőben.
  • Robben már 60 gólos a Bundesligában, csak két holland eredményesebb nála: Makaay (78) és Huntelaar (63).

eredmenyek.com statisztika

FC BAYERN 2:1 (0:1) BORUSSIA DORTMUND 
FC Bayern Neuer – Benatia, Boateng, Alaba – Robben, Lahm, Alonso, Bernat – Müller (81. Pizarro), Lewandowski (88. Rode), Götze (70. Ribéry)
Cserék: Zingerle, Rafinha, Dante, Shaqiri
Borussia Dortmund Weidenfeller – Pisczek, Sokratis, Hummels (46. Subotic), Durm – Kehl, S. Bender – Mkhitaryan, Kagawa (71. Großkreutz), Reus – Aubameyang (81. Ramos)
Játékvezető: Manuel Gräfe (Berlin)
Nézők: 71.000 (teltház)
Gólok: 0:1 Reus (31.), 1:1 Lewandowski (72.), 2:1 Robben (85./Büntető)
Sárga lapok: Alonso / Pisczek, Subotic

A mérkőzés részletes összefoglalója:

To Top