Interjúk és nyilatkozatok

Shaqiri: Nem kell többet bizonyítanom

A svájci ezúttal a válogatott edzőtáborában adott érdekes interjút a helyi Neue Zürcher Zeitungnak.

sek

Xherdan Shaqiri, amikor kerek két éve az FC Bayernbe igazolt, azt mondta, ez egy álom. Ez ma is így van?
Két és fél éve élem ezt az álmot, tovább fejlődtem, Svájccal egy jó Világbajnokságot játszottunk…

…de Münchenben az igényei ellenére nem játszik eleget – ebben a szezonban a lehetséges játékidejének csak a harmadát. Ennek ellenére, mi ösztönzi hogy a Bayernnél legyen?
Mindig vonzó egy topklubbal játszani, valamint egy hosszútávú, 2016-ig szóló szerződésem van, ezeket próbálom szem előtt tartani.

Próbálja?
Profi vagyok.

Pénteken 23 éves lesz. Amióta profi lett, 2009 óta minden évben bajnok lett. Mit jelent ez ön számára?
Azt jelenti, hogy tovább fejlődjek, megtegyem a következő lépéseket.

És hogy szeretne tovább fejlődni?
Úgy, hogy több játéklehetőséget kapok, a topmérkőzéseken is. Valamint azáltal, hogy érzem az edzőm bizalmát.

Ezeket a célokat eddig még nem érte el?
Nem mindet.

Melyiket nem?
Nyáron több játéklehetőséget akartam, ez ismert. A Bayernnel összeültünk és tárgyaltunk, de az üzenet világos volt: Maradnom kell. Ezt elfogadtam. Télen újra összeülünk, meglátjuk mi lesz.

Hogy fogadta a hírt, miszerint maradnia kell?
Ha valaki nem mindig van azonos véleményen, nem mindig egyszerű, de profinak kell lennem. Hosszútávon vagyok a csapathoz kötve, a klub azt mondta. És ha ők azt mondják, hogy nem akarnak elengedni és eladni, az egy pozitív érzés számomra.

A Bayern sportigazgatója nyáron azt mondta, ön a jövő csapatának embere. Erre egy tweettel válaszolt, miszerint Ön a jelenben él. Klubon belül ez nem jöhetett annyira jól.
Nem, ez nem igaz. Soha nem beszéltem az FC Bayernnel erről a tweetről, nem volt probléma belőle.

De a tweet egy közvetlen válasz volt Sammer számára?
Eleget írtak róla, nem kell többet visszatekintenünk rá. Az átigazolási időszaknak vége, az átigazolásról nem kell többet beszélni.

A müncheni konkurenciája olyan játékosok személyében mint Robben, Ribéry, Götze és Müller nagyon nagy. Ez kellemetlen ön számára?
Már gyakran elmondtam: A Bayernben nem kell többet bizonyítanom, hogy kezdőként is képes vagyok játszani. Ezt elég gyakran bizonyítottam.

Mit tanult az olyan csapattársaktól, mint Robben vagy Ribéry?
Mindannyian profik vagyunk. Nem kell minden nap Ribéryhez odamennem, hogy megkérdezzem, hogyan csinálja ezt vagy azt.

Talán a többiek tanulnak valamit Öntől?
Naja, a válogatottak közül még soha senki nem jött oda hozzám.

Kellemetlen számára, olyan kérdésekkel találkoznia, hogy mikor jön el a Bayernben való áttörése?
Még nem törtem át a Bundesligában?

A kérdés inkább arra vonatkozik, mikor kap több játékidőt.
Aha. Az nem ugyanaz. A legfontosabb dolog jó teljesítményt nyújtani, és egy jó kapcsolatot ápolni az edzővel, elnyerni a bizalmát. Nálam ez nem mindig volt így. Szükségem van erre a bizalomra és a játékra, hogy megmutassam magam és nyújtsam a teljesítményt. Ezért akartam nyáron több lehetőséget kapni. Készen álltam arra is, hogy valami újat kipróbáljak.

Előny lehet ön számára, hogy Pep Guardiola tudja, nyáron szívesen egy új klubba igazolt volna?
Lehetséges, nem tudom. Vegyes érzéseim vannak, hogy az edző tud erről. Nem volt egyszerű ezt számomra feldolgozni. De a kapcsolatom Guardiolával jó, különben a múlt hétvégi Hannover elleni mérkőzésen nem játszatott volna a kezdettől fogva.

Hogy esik önnek, hogy Guardiola az első Bundesliga mérkőzésén a 17 éves Gianluca Gaudinot játszatta, amelyet önnek a cserepadról kell néznie?
Nem volt egyszerű pillanat. Nem szép, ha valaki válogatott játékosként a padon ül és egy 17 éves játékos kevesebb tapasztalattal előnyt élvez.

Mennyire tett jót ezzel ellentétben az olyan pillanat, mint amikor múlt szombaton egy csodálatos passzal készítette elő Robert Lewandowski gólját?
Elégedett voltam. Láthatták, milyen sok kedvem van futballozni. Jól edzettem és nagyon boldog voltam hogy a mérkőzés kezdetétől játszhattam.

Epekedik egy olyan mérkőzés után, mint amit a VB-n Honduras ellen a három góljával elért? Hogy a Bayenrnél is egy meccsgyőztes Shaqiriről beszéljenek?
Már gyakran elmondtam, hogy egy olyan játékos vagyok, akinek szüksége van a bizalomra. Sok pályára lépésre van szükségem, hogy elérjem a legmagasabb szintemet. Nem egyszerű egyszer játszani, majd ezt követően 2-3 meccset a padról végignézni.

A VB-n Honduras és Argentina ellen két hihetetlen mérkőzést játszott 10-esként. Augusztus végén Anglia ellen is a kezdettől kezdve fogva ezen a poszton szerepelt. Hol játszik leginkább?
Középen jobban érzem magam, ott érzem a szabadságot és tudom a csapatot jobban a klasszisommal segíteni. A szélen nem mindig egyszerű, mert ott sokat is kell védekezni, és ezért talán hiányzik belőlem az az erő, hogy a támadásokat jobban támogassam. Ha középen játszom, összetettebb vagyok.

Szerepet játszik, hogy milyen pozícióban lép pályára csütörtökön Szlovénia ellen? A svájci válogatottnak nyernie kell, egyetért?
Világos, a célunk Szlovénia és kedden San Marinoban is győzni. A svájci válogatottban nincsenek olyan egyéni klasszisaink, mint az FC Bayernben, tehát egységesnek kell lennünk. Csak így tudunk helytállni.

Ebben a csoportban és a 24 résztvevővel kvalifikálnia kell magát a svájci válogatottnak a 2016-os EB-re. Ön szerint is?
Ha nem sikerülne, nagy csalódás lenne, igen. A tét a kvalifikáció.

To Top