Történelem

1991-1998: Nagy léptékkel a következő évezred feléAz 1991/1992-es szezonban Jupp Heynckest az egykori Bayern sztár, Sören Lerby váltotta. A csapatnak azonban valahogy nem jött ki a lépés, sőt, még a kiesés veszélye is fenyegette a Bayernt. Ekkor újabb edzőváltás történt: Erick Ribbeck ült a bajorok kispadjára. Időközben a müncheni gárda egykori Aranylabdás játékosai, Karl-Heinz Rummenigge és Franz Beckenbauer is segíteni kezdett egykori klubjának.

A „Császár” átvette az elnöki staféta botot, míg Rummenigge alelnöki pozícióba került. A gárda azonban Ribbeckkel sem volt sokkal sikeresebb, ezért maga Beckenbauer vette át a csapat irányítását, és az 1993/1994-es szezonban újra a müncheniek nyerték a német bajnokságot. Ezután egy igazi „nagyhalat” sikerült kifogniuk a bajoroknak a kispadra Giovanni Trapattoni személyében. Trap mind edzőként, mind játékosként nagy név volt a szakmában, azonban csak a hatodik helyre tudta bevezényelni a Bayernt, és a Bajnokok Ligájában is elbukott a csapat az elődöntőben az Ajax Amsterdammal szemben, ahol olyan nevek játszottak már, mint Kluivert, Reiziger, Seedorf, Kanu, a De Boer fivérek vagy Finidi.

FC Bayern in Bundesliga: Diese Zahlen zeigen, wie schlecht das ...

Ezen eredmények miatt tehát érthető, hogy a vezetőség nem volt megelégedve az olasz tréner munkájával és leszerződtették a kispadra Otto Rehhagelt. A német szakembernek olyan sztárok álltak rendelkezésére, mint Klinsmann, Sforza vagy éppen Herzog. Rehhagel aztán az UEFA Kupa döntőjéig vezette a bőrnadrágosokat. Érdemes megemlíteni ebből a sorozatból a Barcelona elleni elődöntőt. Az Olimpiai Staionban az odavágón 2-2 lett a végeredmény, így a katalánok joggal bízhattak abban, hogy kiharcolják a döntőbe jutást. A visszavágón aztán a Nou Campban 1996. április 16-án Babbel és Witeczek találataival a bajorok 2-1 arányban legyőzték a gránátvörös-kékeket. A döntőt szinte simán hozták a müncheniek, a Girondins Bordeaux együttesét 2-0 és 3-1 arányban legyőzték, így övék lett a második legrangosabb európai kupa, az UEFA Kupa. A nemzetközi siker mellé viszont nem társult más, hiszen a hazai bajnokságot, csakúgy, mint egy évvel korábban, ezúttal is a Borussia Dortmund nyerte.

A következő évben aztán visszatért Trapattoni, és két év alatt két trófeát tehetett be a bajorok vitrinjébe. 1997-ben a Bundesligát, míg egy évvel később a Német Kupát hódította el a csapattal. Mikor a Maestro elment, egy egész város siratta. Az olasz mester helyére azonban egy másik gentlemann érkezett a Sabener Strasséra: Ottmar Hitzfeld.

Happy birthday, Giovanni Trapattoni! - FC Bayern Munich

1991-1998: Nagy léptékkel a következő évezred felé
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top