Történelem

1977-1990: A változások időszakaA ’70-es évek nagy sikerei után következett egy év (1977), mikor a bőrnadrágosok trófea nélkül maradtak. Franz Beckenbauer hosszú és sikeres éveket követően hagyta ott a Bayernt, és szerződött az Egyesült Államokba a Cosmos New York csapatához. A következő idényben újabb nagyágyú hagyta ott a német sztárgárdát, ugyanis a „Nemzet Gólvágója”, Gerd Müller szintén a tengerentúlra, a Fort Lauderdale Strikershez igazolt. Azonban nemcsak a csapat, hanem a vezetőség is átalakuló félben volt. 1979-ben a menedzseri posztra a 27 éves Uli Hoeness került, aki Beckenbauer tanácsadóját, Robert Schwant váltotta. A kispadra Csernai Pál érkezett Lóránt Gyula helyére, míg az elnöki pálcát Willi O. Hoffmann vette kézbe, az addigi elnököt, Neudeckert váltva.

Innentől kezdve végre újra sikerekben gazdag éveknek örülhettek a bajor szurkolók. Paul Breitner és az ifjú titán, Karl-Heinz Rummenigge vezetésével (ezt a duót egyszerűen csak Breitniggének hívták) 1980-ban a Bayern München hat év után ismét elhódította a Bundesliga elsőségért járó salátástálat. Ha egy üzlet beindul… Csernai Pál tanítványainak az elkövetkezendő évben sem akadt ellenfelük. A HSV, a Stuttgart és a Kaiserslautern sem tudták megtörni a bajorok uralmát. 1982-ben játszották az azóta már legendává vált Német Kupa döntőt a Bayern és az 1.FC Nürnberg csapatai között. A mesterdalnokok 2-0-s előny birtokában vonulhattak az első félidő lefújását követően az öltözőbe. Következett azonban a második játékrész, amikor szinte varázsütésre megváltozott a játék képe, hiszen a bőrnadrágosok négy gólt is berámoltak a Nürnberg kapujába, és 4-2 arányban megnyerték a Kupát.

Pin auf FUTBOL SEVGİSİ

A mérkőzés krónikájához az is hozzátartozik, hogy Dieter Hoenessnek egy ütközést követően elkezdett vérezni a feje, és egy nagy turbánnal játszotta végig a találkozót – ennek ellenére még gólt is szerzett. Azonban ebben az évben a müncheniek egy másik döntőben alulmaradtak. A Bajnokok Ligája elődjében, a BEK döntőben Breitnerék az Aston Villával szemben 1-0 arányban kikaptak. Ezt követően a Világbajnokság sem úgy alakult a németeknek, ahogyan azt ők szerették volna. A fináléban az olaszok túl nagy falatnak bizonyultak a Nationalelf számára, így Rummeniggéék „csak” egy ezüstéremmel lettek gazdagabbak. Ehhez a tornához kapcsolódik még, hogy mind a mai napig Paul Breitner az egyetlen német játékos, aki két világbajnoki döntőben is gólt tudott szerezni.

Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy 1965 és 1981 között tizenegy alkalommal a Bayern München csapatából nyerte valaki az „Év Játékosa” címet Németországban. Beckenbauer 4-szer, Maier 3-szor, Müller 2-szer, Rummenigge és Breitner pedig 1-1 szer gyűjtötte be a legjobbnak járó díjat. 1983-ban Udo Lattek visszatért a bajorokhoz, és egy évvel később az ő vezérletével hódította el a Bayern a Német Kupát.

German Champion - Season 1979/1980 - FC Bayern Munich

A döntőben Lattek fiai a Borussia Mönchengladbach csapatát verték tizenegyesekkel. Karl-Heinz Rummeniggéért bejelentkezett az olasz Inter, és noha akkor rekordnak számító 11 millió márkát ajánlott a münchenieknek, Rummenigge mégis maradt a Bayernnél. Egy esztendővel később Sören Lerbyvel és az ifjú Wiggerl Kögllel ismét megnyerték a bajorok a Bundesligát. Az elnöki székben Willi O. Hoffmannt Dr. Frizt Scherer követte. 1986-ban a bőrnadrágosok ismét felülhettek Németország trónjára, hiszen mind a bajnoki címért járó salátástál, mind a kupagyőzelemért járó trófea Münchenbe vándorolt (ezt megelőzően 1969-ben ért el ilyen sikert a Bayern). 1987-ben a Bayern megvédte bajnoki címét. Azonban a nemzetközi porondon nagy csalódás érte a rekordbajnokot.

A Bayern a BEK döntőjében 2-1 arányban alulmaradt az FC Porto együttesével szemben, ami megbontotta a csapategységet is. Az 1988-ban érkezett Jupp Heynckesnek már az volt a feladata, hogy pótolja a távozó játékosokat és egy új, ütőképes gárdát szervezzen. Távoztak a bajor fővárosból többek közt olyan sztárok, mint Matthaus, Brehme, Eder, Michael Rummenigge, Hughes és Pfaff. 1989-ben és 1990-ben Heynckes tanítványai ennek ellenére megnyerték a Bundesligát, azonban a BEK-ben az igazi áttörés még váratott magára. A Világbajnokságokon viszont a Nationalelf hengerelt: az 1986-os ezüstérmet követően 1990-ben Olaszországban a német válogatott olyan Bayern-játékosokkal a soraiban, mint Augenthaler, Kohler, Reuter, Thon, Pflügler vagy Aumann, megnyerte a tornát – Franz Beckenbauer vezetésével.

Erfolge des FC Bayern München - FC Bayern Munich

1977-1990: A változások időszaka
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top