történelem

1946-1967: Az újjáépítés korszakaA világháborút követően Németország romokban hevert, és csakúgy, mint az országnak, a futballnak is szüksége volt a regenerálódásra. Ez 9 hosszú esztendőn keresztül tartott, aminek akkor lett vége, mikor a német nemzeti tizenegy Svájcban elhódította a világbajnoki trófeát. A Sepp Herberger által dirigált csapat a berni fináléban 3-2 arányban múlta felül Magyarország legjobbjait. A döntő mérkőzés azonban keserű élmény maradt a Bayern irányítójának, Jakob Streitlénak. Az addigi 15-szörös válogatott játékos ugyanis a lelátóról izgulhatta végig Fritz Walterrel és társaival egyetemben a berni végjátékot.

Később azonban nehéz lenne olyan mérkőzést keresni az archívumból, amikor a Nationalelf legalább egy bajor játékost ne tudott volna a kezdőcsapatban felmutatni. A Bayern 1957-ben első alkalommal hódította el a Német Kupát: Jobst góljával a müncheniek a 42000 néző előtt rendezett augsburgi Rosenaus Staionban 1-0-ra gyűrték le a Fortuna Düsseldorf gárdáját. Aztán egy kisebb szünet következett. A Bayernt 1962-től kezdve az építési vállalkozó Wilhelm Neudecker irányította. A csapatnak 1963 a kiábrándulás éve volt, hiszen a bőrnadrágosok nem vehettek részt az újjászervezett Bundesligában. Ez azonban szerencsére csupán két idényen keresztül tartott. Az 1998-ban elhunyt Tschik Cajkovski vette át ekkor a gárda irányítását, ez pedig a csapat életében hatalmas előrelépést jelentett.

Der DFB-Pokal Sieg 1957 - FC Bayern Munich

Az új edző keze alatt bukkant fel például Franz Beckenbauer, de további nagyágyúkat is a soraiban tudott az akkori Bayern München. Cajkovski Beckenbauert a középpályára tette, a hálóőrt akkoriban Sepp Maiernek hívták, míg a góllövés a fiatal és ambíciózus Gerd Müllerre (akit edzője csak a kis, kövér Müllerként emlegetett) hárult. Ez a legendás tengely tette első ízben a Bayern Münchent világszerte ismert csapattá. Első Bundesliga idényükben (1965/1966) Cajkovski legényei a harmadik helyet csípték el. Ugyanebben az évben Beckenbauer és Maier tagja volt annak a német csapatnak, amelyik a házigazda angolokkal szemben maradt alul az 1966-ban rendezett világbajnokság döntőjében. Maierék azonban az ezüst és a bronzérem mellé egy aranyat is betehettek a vitrinbe. Klubcsapatuk, a Bayern ugyanis másodszorra hódította el a Német Kupát, miután a Meiderichter SV-t Ohlhauser és Beckenbauer dupláival 60 ezer néző előtt Frankfurtban 4-2 arányban múlták felül.

Egy évvel később a müncheniek Európát is bevették, de előtte azért még megvédték a Német Kupában megszerzett trófeájukat, ugyanis a döntőben 4-0-ra páholták el a Hamburger SV gárdáját. De ezzel nem volt vége a diadalmenetnek. Franz “bika” Roth, aki a fontos gólok embere volt, a Kupagyőztesek Európa Kupájának (KEK) döntőjében a 109. percben megszerezte a Glasgow Rangers elleni győztes találatot, így Beckenbauerék először ülhettek fel Európa trónjára.

1967 European Cup: FC Bayern's first international breakthrough

1946-1967: Az újjáépítés korszaka
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top