Interjúk és nyilatkozatok

2. rész | Heynckes megainterjú: Mindenkinek ébernek kell maradnia

A Kicker magazin csütörtökön megjelent nyomtatott kiadásában Jupp adott nagyinterjút, ennek a második adagját közöljük veletek. Érdemes elolvasni, exkluziv tartalom!


AZ INTERJÚ ELSŐ RÉSZE:

1. rész | Heynckes megainterjú: Kísérnem és irányítanom kell a csapatot


… és a folytatás: 

Melyik Müller legkedvezőbb pozíciója a pályán?

Az ék mögötti terület nálunk nem létezik. Jobbszélen és középpálya előterének jobb oldalán tud játszani.

Hogyan terelte Jamest a megfelelő irányba?

Mindennap tapasztalható hogy hihetetlenül jól érzi itt magát. Most már teljesen beilleszkedett, észrevette, hogy hibázhat és nem a teljesítménye miatt kell őt lecserélni. Jó kapcsolatot ápolunk, kiválóan kommunikálunk egymással. Nagyon elégedett vagyok vele, remélem, hogy a jelenleginél is jobb lesz majd.

Hol tud fejlődni?

Mindig gólveszélyes volt, nálunk is többször kell eleresztenie a labdát. Elmondtam neki, hogy újra bele kell vetnie magát ebbe. Nagyon jó rüsztje van, csodálatosan tekeri szabadrúgásoknál és szögleteknél is a labdákat. James a csapatnak nagyon alárendelve játszik, rengeteget fut, ezt a statisztikái is bizonyítják. A befejezéseknél hiányzik neki az utolsó lökés. Illetve még nagyobb robbanékonyságot kell elnyernie.

Mit kell tennie Alabának, hogy átlendüljön a stagnálásán?

David sokáig sérült volt. Magabiztos vagyok abban, hogy újra eléri majd a korábbi formáját. Ő egy olyan játékos, akinek az edzésen minden olyan dolgot át kell élnie, amit a játéktéren is megtapasztal. Finoman kell dolgoznia. Vissza fog térni, mert pontosan tudja: Ha nem hozza a teljesítményét, más fog játszani. Ha David igazán jó lesz, békén hagyom és egy szünet formájában adok neki egy bonbont is.

Mi hiányzik vetélytársának, Juan Bernatnak az áttöréshez – aki tulajdonképpen egy jó focista?

Néha valamelyest nagyobb agresszivitást kívánok tőle. De ő egy kifinomult játékos, aki megfogja kapni a játéklehetőséget.

Wagner tulajdonképpen Lewandowski backupja, vagy konkurenciája?

A csapatvezetésem módszerei mellett ő is megkapja majd a lehetőségét. Alapjában véve a teljesítmény dönt majd arról, hogy helyettes vagy konkurencia lesz-e belőle.



Mindkettejükkel együtt is működhet a dolog?

Persze, ha fontossá válik, akkor szükségünk lesz egy magasnövésű fejjátékosra.

Előnyt jelent, hogy a tapasztalt régieknek, Ribérynek és Robbennek ajánlólevelet kell küldeniük a szerződéshosszabbításért?

Egyrészről pozitív, másrészről az én időmben mindketten mindig vérprofik voltak. Franck és Arjen minden játékos számára példakép. Jó dolog, ha ezzel az elkötelezettséggel ajánlják be magukat a hosszabbításra. Számomra nem az életkor a döntő, hanem kizárólag a teljesítmény, illetve a foglalkozás iránti szenvedély – minketten rendelkeznek ezekkel. Arjen egy abszolút profi, Franck egy szenvedélyes utcai focista.

Mit tanácsol a klubnak ebben a kérdésben?

Először látnunk kell, mit mutatnak a második félszezonban. Ha a klub engem fog kérdezni, elmondom a véleményemet.

Melyik fiatal játékos – Süle, Coman, Kimmich, Tolisso – vált különösen a szívügyévé?

Comannak a kezdeti adottságait, például a futás közbeni cselezést még tökéletesítenie kell. Megvan benne az akarat, hogy fejlődjön, például a beadásokban vagy a fejjel való átadásokban. Kingsleyből egy kivételes játékos válhat.

Ribéry vagy Robben magasságokban van?

Ezt meg kell mutatnia. De örülök, hogy van egy ilyen fiatal játékosom, aki menetközben a következő lépcsőfokra ért. Mióta itt vagyok, robbanásszerűen fejlődött. És ha meggyőz, hogy jobb náluk, játszani fog. Ezért mindenkinek ébernek kell maradnia.

Mennyire illeszkedett be Tolisso?

Az ő esetében különösen a fogékonysága, a figyelmessége, a tanulás iránti vágya fogott meg. Illetve a gólveszélyessége, amely kiemeli őt a középpályások közül. Még a beilleszkedési folyamatban van.



Marad Kimmich és Süle.

Josh egy óriási tehetség, de még tanulnia kell ahhoz, hogy pár területen fejlődjön.

Például?

Meg kell tanulnia visszavenni az elmozdulásokat, hogy a védelmünkben erősségünkké váljon. Kimmichnek védekezőleg stabilabbnak kell lennie. Süle is egy klasszis lesz. Rajta is dolgozom, mindig újra elmondom neki, miben kell változtatnia.

Van egy tudatos flegmatikussága?

Igen, igen, mindig tüzelem őt, de szimpatikus módon (nevet). Tudja, hogy csak a legjobbat akarom neki. Elmondtam Niklasnak. „Nem foglalkoznék veled, ha nem számítanál. Nem vagy számomra közömbös, mert óriási potenciállal rendelkezel, amelyet ki is akarok préselni belőled.” Mi ketten megértjük egymást.

Már most egy azonos értékű konkurencia Boateng és Hummels számára?

Azonos értékű még nem, de ennek a két játékosnak figyelnie kell: Süle klasszis, ki fogja taposni az útját.

Leon Goretzka tökéletesen illik a sorba?

Először jönnie kell.

Hasan Salihamidzic sportigazgató azt mondta, hogy mindannyian érintettek a tervekben…

… ez nagyszerű…

Szüksége van ennek a keretnek az új szezonra egy 50 milliós szupervételre?

Mit értünk az alatt, hogy szupervétel? Paul Pogba 105 milliójába került a Manchester Unitednek. Úgy is játszik? Sok állítólagos topjátékosnak kell még tanulnia. Az FC Bayernnek Sülével, Kimichhel, Tolissoval vagy Comannal kell járnia az utat. Természetesen kell 40-50 millióért is jönnie valakinek, de 50 millióért az ember manapság már nem kap kész játékost. Például ott van Kevin De Bruyne. Tavaly kétségtelenül nem játszott annyira jól, de érte az utolsó ingemet is odaadnám. Erre a pozícióra ilyen játékossal kell rendelkezned. De Bruyne jelenleg egyértelműen a legkiemelkedőbb játékos Európában.



Mennyire előrehaladott a Lahm, Schweinsteiger, Ribéry, Robben stb. aranygeneráció átmenete?

Az embernek dolgoznia kell a fiatalokkal, főleg lélektanilag: Más értéket, elismerést kell kapniuk a klubnál, önbizalmat, biztonságot. Ezt a folyamatot egy edzői stábnak kell levezetnie. A nyáron visszatérő Serge Gnabryval is tudatosan kell dolgozni, csakúgy mint a szintén kölcsönben lévő Renato Sancheszel. Mások mondhatnak amit akarnak, ő egy tehetség. Ezeket a fiatal tehetségeket be kell vezetni a magasszintű futball világába.

Az mit jelent?

A művészet, a legmagasabb szinten való futballjáték manapság: Csapatban, kollektíven, világos utasításokkal, precíz, tökéletesített passzjátékkal, ösztönösen vezetett futási irányokkal focizni. Ráadásul minden játékosnak teljesen ébernek kell lennie fejben. Erre itt van az én személyem.

A tavaszi szezonban ezért kemény döntést kell hoznia: Nehezére esik az olyan tapasztalt játékosokat, mint Ribéry vagy Robben a padra ültetni?

Nem. A Dortmund elleni kupameccsen való lecserélését egy órával korábban lebeszéltem Franckkal.

Ennek ellenére tovább akart játszani. Félt a nyílt tiltakozástól, amikor a padhoz ért?

Nem, teljesen nyugodt voltam.

Amikor lejött, azt mondta neki, ne dobálja a mezét, mint Ancelotti irányítása alatt?

Nem. Elismerésem jeléül megöleltem őt, azért, ahogyan az edzőteremben és a pályán is dolgozott a visszatérésén. Megértette, hogy csak a legjobbat akarom neki. Ráadásul oda kell figyelnem, hogy a hosszú kihagyás után ne szedjen össze újabb izomsérülést. Ezt tiszteletben kell tartania, csakúgy mint a többieknek. Lecseréléskor a becserélt játékostárs iránti tiszteletet meg kell adni. A három csatárom, Mario Gomez, Mario Mandzukic és Claudio Pizarro 2013-ban példaszerűen viselkedett. Dohában elmondtam a játékosoknak: Egy felesküdt közösségnek kell lennünk, akkor újra valami nagyszerű elérésére lehetünk képesek.

Egyesült az FC Bayernnel – a csapattal, a stábbal, a vezetőséggel. Stabil ez az állapot? Vagy lát valahol veszélylehetőséget?

A csapatban nagyon jó csapatszellem uralkodik, az edzői stábban és a alkalmazotti csapatban csakugyan. Az atmoszféra a legjobb. Mindenki nagy elkötelezettséggel és örömmel dolgozik. Nem látok veszélylehetőséget.

Fenyegeti ezt a harmóniát, ha becsúszik egy-két vereség?

Nem, Mönchengladbachban is kikaptunk. Elemeztem a meccset, majd folytattuk a munkát. Erre vonatkozóan egyáltalán nincsenek aggodalmaim.



Négy év nyugdíjból tért vissza és teljes elánnal dolgozik.

Természetesen van bennem motiváció és elán. Mindig egy szenvedélyes labdarúgó és edző voltam. A foglalkozásom mindig óriási örömet okozott nekem, soha nem jelentett számomra stresszt. Lélektanilag mindig erős voltam, képes voltam mindent irányítani.

2017 októberében pontosan ott folytatta, ahol 2013-ban abbahagyta?

Igen. És ennek több oka is van. Ismerem a klubot, azonosulok vele. Ezenkívül szuper csapat van körülöttem, mély kötődés áll fenn 2013 óta. De nem én egyedül egyenesítettem ki a dolgokat – egyesülve idéztük elő a fordulatot. Nem én egyedül! Idegeimre megy, ha mindig csak engem említenek, mert ez egyszerűen nem jogos. Itt az FC Bayernnél mindenki hozzájárult ehhez.

De ön rendelte el, hogy például Dr. Holger Broich fitneszszakértő újra teljes erőbedobással dolgozhasson és ne kelljen a partvonal mellett ácsorognia.

Így értelmezem a csapatmunkát. A stáb egyes munkatársainak ki kell bontakozniuk, az ötleteiket, tudásukat, kompetenciájukat be kell vetniük és önállóan kell dönteniük. Emellett a kommunikációnak rendszeresnek kell lennie.

Milyennek találja a nyilvánosság bánásmódját az Ön személyével és munkájával kapcsolatosan?

Nagyon tiszteletteljesnek. Sőt, Dohában a gyerekek kiabálták nekem: „Mister Heynck’, Triple again.” A nevemet nyilván nehéz kimondani. Illetve mondták: „Oh mister, one more year!”

Uli Hoeness tanította őket?

Én magam is mosolyogtam rajta. A triplázás óta a 12-14 éves fiatalemberek mindig fotót vagy autogrammot akarnak. Csodálkoztam rajta, mert Katar elég távol van Európától és csak pár hónapja vagyok újra állományban.


HARMADIK RÉSZ:

3. rész | Heynckes megainterjú: Az edzőpályán elememben vagyok

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top