Interjúk és nyilatkozatok

1. rész | Heynckes megainterjú: Kísérnem és irányítanom kell a csapatot

Jupp Heynckes ezúttal a Kickernek tett óriásinterjújában beszélt, ezúttal legfőképp szakmai dolgokról. Három részes sorozatunk első részét olvashatjátok most.

Herr Heynckes, mekkora hatással volt a 11 pontos előny a tavaszi szezonra való felkészülésre?

Az alaptervünket egyáltalán nem befolyásolta. Nagyon világos elképzeléseink vannak arról, hogyan akarunk dolgozni a csapattal. A játékosoknak a napi ritmus során kell újra elérniük a teljesítőképességük csúcsát. Hétről hétre annak kell lennie a célunknak, hogy a játékunkat tökéletesítsük.

Ez konkrétan mit jelent?

Állandóan arra kell törekednünk, hogy kiküszöböljük a gyengeségeinket. A felkészülés során a fizikai és a taktikai területen is dolgoztunk. Nagy hangsúlyt fektetek a passzkövetésnek, a passz és a pozíciós játék tökéletesítésének. A támadójátékban sablonos mozgásokat gyakoroltunk be. A csapat állandóságát és a játékharmóniát csak a napi edzések során tudjuk elsajátítani. Ez a folyamat kiterjed a teljes tavaszi idényre.

A téli szünet előtt csapata a Dortmund elleni DFB-kupameccsen lépett pályára. Mik voltak a meccs utáni elemzés súlypontjai?

Ennek a meccsnek a segítségével magyaráztam el nekik azt, mit szeretnék elérni a szezon második felében: Miután sok játékosunk sorozatban, gyakran és sokáig sérült volt, fizikailag is tovább kell fejlődnünk. Ezeknek a játékosoknak el kell érniük a teljesen fitt állapotot. Az együttes védelmi munkánkban is tudunk javulni. Ha hektikus lesz a játék, meg kell nyugtatnunk magunkat és változtatnunk kell a ritmusunkon. Az ilyen dolgokat edzésen kell kidolgoznia az embernek, a játékosok ezáltal mindent elsajátítanak és hasznosítani tudják a meccseken is. Ezeket a részleteket kell finomítanunk, akkor nagyon jó úton leszünk, a játékosok szenvedéllyel dolgoznak,  az edzésgyakorlatok minősége lenyűgöző.

Tervez változásokat a már elrajtolt második félévben?

Az új csatárunknak, Sandro Wagnernek tovább kell integrálódnia, eddig nagyon jól halad. Fontos játékos lehet számunkra, ha a szerepét elsajátítja. Ezenkívül ismert vagyok a rotálásról is – azon előfeltételekkel, ha a bevetett játékos teljesen fitt és passzol is a rendszerbe. Ez mindenkiről elmondható. Jó, hogy Sandro velünk van.

A téli szünet előtt a Bayern háromszor aratott szűk, 1-0-ás győzelmet, a Dortmund ellen 2-1-re nyert csapatával. Jókor jött a pihenő?

Ezek a meccsek elmeügyek is voltak, a többi csapatnál, például az RB Leipzignél is megfigyelhető volt.  A játékosok a téli szünetre áhítoztak.



Az őszi szezon véghajrájában nem gyengült a csapat?

A Dortmund elleni erős első félidő után visszaesésre lettünk figyelmesek. A szünet előtt nagy tempóval mentünk és elszalasztottuk a harmadik és negyedik gól megszerzését. Akkor szokott jönni egy ilyen második félidő. A meccs végével még nem fejeztük be a munkát, ezt Dohában is elmondtam a srácoknak.

Az FCB – az olyan sérültjei ellenére, mint Neuer, Robben, Thiago, Boateng, Müller, Alaba – öt pontos hátrányból tizenegy pontos előnyt kovácsolt. Felfogja mi történt itt?

A mi érdemünk nem az, hogy a dortmundiak gyengültek, hanem az, hogy 16 meccsből 15-ször sikeresen jöttünk ki. A tudomány az, hogy az ilyen meccseken, amelyen visszaesést tapasztalhatunk és amelyeken ekkora személyi problémáink vannak, is tudunk győzni, még ha háromszor is csak 1-0-ra. Ez teszi kivételessé a Bayernt. Illetve jöttek a lipcsei nehézségek, ők először játszottak a BL-ben és nekik is voltak sérültjeik. Mi tudtuk kompenzálni a hiányzóinkat.

Ezen feltételek – a ligában lévő hatalmas előny és a BVB és Lipcse kupából való kiejtése – mellett nagyon valószínű a duplázás?

Nem gondolkodom ilyen kategóriákban. Számomra már az nagyszerű siker lenne, ha ezen szezonrajt és az edzőváltás után meglenne a német bajnokság. De mindent megteszünk azért, hogy összességében annyira eredményesek legyünk, amennyire csak lehetséges.

A Bajnokok Ligája újra egy valós cél?

A valós cél az a bajnokság, utána jön a kupa. A Bajnokok Ligájában nem a favoritok, hanem a tág elit körébe tartozunk. A Cityvel az élen ott van az öt angol csapat, meg lehet nevezni a Real Madridot és a Barcelonát, talán a PSG-t is.

A Besiktas elleni nyolcaddöntő egy hálás sorsolás?

Ez egy nehéz sorsolás, nagyon jó formában kell lennünk. Jól fel fogunk készülni, mert pontosan tudom, mennyire oda kell figyelnie az embernek az ilyen meccsekre. Rengeteg tapasztalatot átéltem már a BL-ben, tudom, hogy milyen veszélyesek lehetnek az ilyen ellenfelek, ha az elejétől nem világos magatartást tanúsítunk.



Érzi a csapaton az újbóli triplázás iránti vágyat?

A játékosok olyan realitással állnak a dologhoz mint én. Ha kívülről történnek 2013-mas összehasonlítások, azt nem tudom megakadályozni, ugyanis jogosak. A szurkolóinknak szabad álmodozni. De a triplázás nem tervezhető, extrém nehéz dolog ezt véghezvinni.

2013-ban Ön és a játékosok lélektanilag tudatosan dolgoztak a triplázáson. Meg lehet ismételni ezt a stratégiát?

Ezen egyáltalán nem gondolkodom, merész lenne. Mindenekelőtt a bajnokságra kell koncentrálnunk. A Bajnokok Ligájában olyan topcsapatok vannak, amelyek talán egy kicsit előrébb tartanak nálunk.

Az újbóli kinevezésekor elmondta, hogy a jelenlegi keret jobb, mint amellyel 2013-ban három címet is szerzett. Ez a minőségi változás megnöveli a triplázási esélyeket?

Először meg kell mutatnunk, milyen teljesítményre vagyunk képesek. Hogy végül ez elég lesz-e az európai koronára, azt nem szeretném és nem is tudom megjósolni.

A 2012/13-mas csapat egy nagyszerű, hihetetlenül sikerorientált egységet alkotott. Ezúttal is tapasztalható ez a tudatosság?

Ezt a mérkőzések által kell megtudnunk. Most még túl korai erről gondolkodni és beszélni.

Egy ilyesfajta fejlődést szítania vagy fékeznie kell inkább?

Kísérnem és irányítanom kell a csapatot, hogy egyre biztosabbak és öntudatosabbak legyenek a játékosok. Remélem, hogy működni fog. Philipp Lahm és Bastian Schweisnteiger, két akkori kulcsfigura, már nincs velünk.

Kinek kell átvennie ezt a főszerepet?

Van pár alapjátékos a csapatban. Robben az őszi szezon kulcsfigurája volt. Ha Boateng újra eléri a topformáját, Mats Hummelsszel együtt képes erre a védelmi részlegben. Javi Martíneznek többet kell kiadnia magából. Követelni kell ezeket a folyamatokat. Senkinek nem szabad olyan hibát vétenie, hogy Ribéryt és Robbent alábecsüli. Nagyszerű, ahogyan Franck az optimális állapot érdekében képzi magát! Mindketten a teljes bizalmamat élvezik.

Neuer nélkül is lehetséges a totális siker?

Belátható időn belül vissza fog térni. Ennek a pontos időpontját azonban nem tudom megnevezni.



Sven Ulreich időközben több lett, mint egy cserekapus?

A Kicker őszi ranglistáján Sven teljesen megérdemelten a nemzetközi klasszis kategóriába lett besorolva. Szuper fejlődésen ment keresztül a srác, tehát Neuer felépülését nem befolyásolja a klub vagy az edző által kifejtett nyomás. Elmondtam Manuelnek, a világ összes ideje a rendelkezésére áll ahhoz, hogy újra megfelelő állapotba kerüljön. Nem vagyok türelmetlen, mert Manuel játékosként és emberként is túl értékes számunkra. Ennek a sérülésnek nem szabad őt újra megtörnie.

Bodo Iligner, egykori kapusa a Realnál az oroszországi VB-keretbe ajánlotta őt. Egyetért vele?

Ez egy korábbi klasszis kapus véleménye. De én nem szeretnék egy játékost sem beénekelni a keretbe. Ha Ulreich továbbra is így folytatja, biztosan esélye lesz bekerülni a válogatottba. Fél évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna erre még csak gondolni is.

Van, vagy vannak olyan játékosok, akikkel közli, hogy tudnak és kell is nekik fejlődni tavasszal?

Csapatként kell pár területen fejlődnünk, például zártságban, az együttes védelmi munkában. Illetve a támadási sémáinkat is tökéletesítenünk kell.

Arturo Vidal ismét úgy játszik, ahogyan azt Ön is elvárja tőle?

Ő nagyon aktív, futásmennyiségileg jól teljesít, nagy játékkedvel és lelkesedéssel játszik. Remélem, hogy olyan félszezont fog produkálni, amelyre az ember mondhatja azt, ez a jó öreg Vidal.

A jövőjéért játszik az FCB-nél?

2019-ig van szerződése és nincs rajta nyomás. Ha igazán jól játszik, akkor vagy más csapata lesz, vagy elgondolkozik a hosszabbításon a Bayernnél. Ehhez viszont hoznia kell a teljesítményét.

Müller csak négy gólt szerzett az idei 19 tétmeccsen, ezekből csak kilencszer játszott 90 percen át. Elég neki ez a mérleg?

Nálam sérült volt, ami korábban történt vele, azt nem tudom befolyásolni. Biztos vagyok benne, hogy Thomas a második félszezonban megtalálja a korábbi formáját, közeleg a Világbajnokság is. Tudja, hogy a csapaton belül van konkurenciája, nem dőlhet hátra. Ismer engem, tudja, hogy kizárólag a teljesítményt veszem figyelembe. Ez a kritérium csak azoknál van meg, akik játszanak. Ezért sziklaszilárd meggyőződésem, hogy továbbra is akkora elkötelezettséget mutat, amelyet ezekben a hetekben is tett.


MÁSODIK RÉSZ: 

2. rész | Heynckes megainterjú: Mindenkinek ébernek kell maradnia

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top